Nordisk Råd nominerer Kim Fupz og Oscar K. til ny litteraturpris
Af Silas Bay Nielsen
To danske børne- og ungdomsudgivelser er blevet nomineret til Nordisk Råds nye børne- og ungdomslitteraturpris.
De to danske udgivelser er Kim Fupz Aakesons børnebog 'Søndag' med illustrationer af Eva Eriksson og Oscar K.'s nyfortolkede bibel 'Biblia Pauperum Nova', som er illustreret af Dorte Karrebæk.
Fupz: Stolt af at være med i det første kuld
- Jeg er da stolt over at være med i første kuld. Det var på høje tid, at vi i Norden fik en litteraturpris, når man ser, hvor godt nordisk børne- og ungdomslitteratur gør det, siger Kim Fupz Aakeson til Kulturnyt på P1.
Også illustrator på 'Biblia Pauperum Nova' er glad for at være nomineret til den nye pris.
- Personligt var det den største glæde for mig at tegne bogen. Endelig kunne jeg gøre lidt gengæld for alt det, Jesus har gjort for mig, siger Dorte Karrebæk til Kulturnyt på P1.
De to danske nominerende i gruppen skal konkurrere med 12 andre nordiske udgivelser, der har mulighed for at få hæder fra Nordisk Råd.
Første gang prisen bliver uddelt
Det er første gang, at Nordisk Råd nominerer forfattere og illustratorer til børne- og ungdomslitteraturprisen, da rådet og de nordiske kulturministre sidste år besluttede at oprette prisen.
Målet med prisen er at styrke den nordiske børne- og ungdomslitteratur.
Nordisk Råd uddeler desuden en litteraturpris, filmpris, musikpris samt en natur- og miljøpris.
Prismodtagerne af alle Nordisk Råds priser bliver offentliggjort ved en stor prisgalla 30. oktober i Operaen i Oslo.
Med offentliggørelsen af de nominerede udløses den første del af spændingen omkring den nye pris, som Nordisk Råd sammen med de nordiske kulturministre sidste år besluttede at oprette.
Følgende værker er nomineret til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2013:
Danmark
Kim Fupz Aakeson og Eva Eriksson (ill.)
Søndag
Gyldendal, København 2011
Oscar K. og Dorte Karrebæk (ill.)
Biblia Pauperum Nova
Forlaget Alfa, København 2012
Finland
Seita Vuorela og Jani Ikonen (ill.)
Karikko (Blindskär)
WSOY 2012, Finland
Minna Lindeberg og Linda Bondestam (ill.)
Allan och Udo
Söderströms, 2011
Island
Áslaug Jónsdóttir (ill.), Kalle Güettler, Rakel Helmsdal
Skrímslaerjur (Monstergräl)
Mál og menning, 2012
Birgitta Sif
Ólíver
Mál og menning, 2012
Norge
Aina Basso
Inn i elden
Samlaget, 2012
Inga H. Sætre
Fallteknikk
Cappelen Damm, 2011
Sverige
Sara Lundberg
Vita Streck och Öjvind
Alfabeta Bokförlag, 2011
Jessica Schiefauer
Pojkarna
Bonnier Carlsen, 2011
Færøerne
Marjun Syderbø Kjelnæs
Skriva í sandin (Skriv i sandet)
Bókadeild Føroya Lærarafelags, 2010
Grønland
Nuka K. Godtfredsen (ill.) og Martin Appelt
Hermelinen
Ilinniusiorfik / SILA Center for Grønlandsk Forskning, 2012
Åland
Isela Valve
Joels färger
PQR-kultur, 2011
Det samiske sprogområde
Signe Iversen og Sissel Horndal (ill.)
Mánugánda ja Heike
Idut forlag
Bedømmelseskomitéens begrundelse:
Oscar K. og Dorte Karrebæk (ill.): Biblia Pauperum Nova, 2012
I midten af 1400-tallet udgav man fattigmandsbibler der skulle bidrage til at formidle bibelhistorien for de mange der ikke kunne læse. Denne tradition har forfatteren Oscar K., alias Ole Dalgaard, valgt at tage op og bruge som formmæssig ramme omkring en genfortælling af Det nye Testamentes historie om Jesus Kristus, men Oscar K. går skridtet videre, så formidlingen ikke blot tager hånd om de bogstavfattige, men på kristelig vis om de fattige i ånden.
Fortællingen bliver bygget op som en gengivelse i ord og billeder af en teatertrups opførelse af historien om Jesu liv – og som en logisk følge med en gruppe fattige i ånden (politisk ukorrekt benævnt åndssvage) som skuespillere.
Vi følger optømringen af scenen, fordelingen af roller og opførelsen af udvalgte nytestamentlige historier og af centrale hændelser i Jesu liv på bogens store opslag der dels består af en stram, fortællende tekst, af regibemærkninger og af kildeangivne citater, og dels af et artistisk billedværk der præsenterer en trefløjet scene hvor handlingen foregår flankeret af fire bokse med kommentatorer i dyreskikkelser.
Hvert opslag i denne bog springer i øjnene ved både sin æstetiske kraft og ved sin uhæmmede udfordring. Netop som omrejsende teatertrupper altid har kunnet betage og provokere publikum, jf. Ingmar Bergmans Det 7. segl, sådan rammer denne bog læseren og beskueren på både intellekt og følelser. Kraften hentes i et permanent samspil mellem lidelse og humor, i en konstant præsentation af livets vilkår i alle dets afskygninger, i et øsen af kilder fra fortid og nutid og i ydmyghed over for evnen hos de fattige i ånden til at stille de væsentlige spørgsmål.
Bogen fortæller om den livsrejse der præsenteres i forordet: Af intet er du kommet, til intet skal du blive. Indimellem intet og intet møder vi dele af det forløb som de fire evangelister fra hver sin instruktørstol har fortalt, men sammenstillet med de tanker og erfaringer som kommer til udtryk hos Shakespeare, Tim Rice, Mester Eckhart, gamle ordsprog, Einstein, Bill Clinton, Anders Fogh Rasmussen og flere andre. Den store historie og de manges tanker smelter sammen og bliver til forundring, latter og eksistentielle spørgsmål i den unge læser.
Dette er bogens eminente formåen: Dens provokation sætter ind netop der hvor dens hovedperson satte ind. Og den har bud efter den unge læser (og den bedagede) så præcist og så hårdt og så kærligt, fordi dens tilgang til livets tilskikkelser er akkurat så fordomsfri som hovedpersonens selv var det.
At blive ramt af denne bibel for de fattige i ånden kan få alle der kommer med en solid kulturel ballast, fx gennem konfirmationsforberedelse og religionsundervisning, til at fornøje sig mere end den forudsætningsløse, men også til at gentænke det som man tror. Og læsere som det hidtil er lykkedes at undslippe vores kulturs forudsætninger, vil i denne fattigmandsbibel få spørgsmål nok til de næste mange, mange år.
Det er ikke i hvert årti vi ser en bog af denne kaliber. En bog der med ord- og billedkraft sætter tro og tænkning på dagsordenen. En bog der på fineste vis står vagt om en nordisk tradition for tabuallergi.
Cecilie Eken, Jens Raahauge, Søren Vinterberg.